Gilbert Curtessi. Fotografie: Marissa Splinter
#MEET Gilbert Curtessi | STEUR gebouw
Komende Rotterdam Art Week opent het STEUR Gebouw in het Merwe-Vierhavensgebied voor het eerst haar deuren voor publiek. Een iconisch gebouw, in 1930 ontworpen door de Rotterdamse stadsarchitect Adriaan van de Steur. Destijds gebouwd als kantoor en werkplaats van één van de eerste kolencentrales in Nederland en Elektriciteitsfabriek aan de Galileistraat. Sinds 5 jaar zijn er ruim 35 ondernemers gehuisvest, werkzaam op het snijvlak van kunst, design en technologie.
Een rondgang door het pand brengt je langs de studio van Sabine Marcelis, Dion Soethoudt en Johan Viladrich. Maar ook tref je er Jack Bean catering, Check deelscooters en RanMarine, een milieutechnisch bedrijf dat onder meer robot-haaien ontwikkelde waarmee wereldwijd de wateren gereinigd en gemonitord kunnen worden. De route brengt je vervolgens naar het atelier van beeldend kunstenaars Daniel Mullen, Diana Roig en Massimo Pavan. Je voelt er de energie van de makers.
Wie de initiatiefnemers zijn en wat je er kunt verwachten? Dat lees je hier.
STEUR is een initiatief van Gilbert Curtessi en Oscar Middendorp; twee ambitieuze en idealistische ondernemers met een voorliefde voor innovatie en ondernemerschap. Een gesprek met Gilbert Curtessi, een ambitieuze ideeënman, onconventioneel en energiek. Enorm trots op ‘zijn huurders’; een cluster van elkaar versterkende en multidisciplinaire makers, zoals hij zelf stelt. Hij kan niet wachten tot de STEUR-deuren geopend worden voor het Rotterdam Art Week-publiek!
Waar ligt jouw achtergrond?
“Ik ben afgestudeerd als milieu-geograaf maar ik had graag -net als mijn broer- de Willem de Kooning Academie gedaan. Ik heb altijd een grote voorliefde gehad voor kunst en technologie. Ik heb in Amerika gewoond om me als ondernemer bezig te houden op milieutechnisch gebied, inmiddels ben ik ruim 30 jaar woonachtig en werkzaam in Rotterdam”.
Hoe ben je op het idee gekomen om het verzamelgebouw STEUR te starten?
“Ik heb heel uiteenlopende dingen gedaan; na mijn studie werkte ik onder meer als roadie van een techno artiest Secret Cinema, ook heb ik gewerkt als onderzoeker bij het Havenbedrijf Rotterdam. Ik heb een faillissement doorgemaakt (Happy Shrimp, met restwarmte werden garnalen gekweekt op de Rotterdamse Maasvlakte, red.) en prijzen gewonnen (Sustainability Award, door kunstmest winning uit de afvalstromen van palmolie plantages in Maleisië, red.).
Zo’n 2 jaar geleden kreeg ik de kans om samen met investeerder en compagnon Oscar Middendorp het verzamelgebouw STEUR op te zetten. Hier komt mijn liefde voor kunst, technologie en ondernemerschap allemaal samen en dat is geweldig!”
Wie of wat inspireert jou?
“Als eerste persoon komt bij me op: Joop van Caldenborgh (industrieel en kunstverzamelaar, tevens oprichter/eigenaar van het in 2016 geopende Museum Voorlinden in Wassenaar, red.). Ik heb een aantal coaching-sessies bij hem mogen doen en dat was waanzinnig inspirerend. Het is toch ook fantastisch wat deze man voor de kunstwereld betekent?!”
Wat kunnen we tijdens Rotterdam Art Week verwachten in het STEUR gebouw?
“Een unieke wandelroute door het pand, volledig corona-proof uitgezet. Bezoekers die de route lopen stappen een levend (en werkend) museum binnen en ervaren live hoe technologie, ondernemerschap, kunst en design samensmelten. Aan de hand van installaties, verrassende interventies en creatieve checkpoints toont STEUR hoe de bedrijvigheid van vandaag de kunst van morgen is”.
Top 3 Must-See tips tijdens Rotterdam Art Week?
1. Een installatie van Brian Elstak (werkt samen met o.a. Adidas, The Black Archives en War Child) in de ruimte van fotostudio Premium Inc.
2. Live werk van gastkunstenaar Jeroen Koolhaas, tevens bekend van Favela Paiting, maakt werk i.s.m. Sotiris de Wit van STRS
3. Archief verkoop van Studio Sabine Marcelis.
Maar ik ben ook trots dat de installaties van Morph.love collective en het werk van Gyz La Rivière & Carlijn Petermeijer getoond wordt, naast het werk van vele andere makers. Het is met name het multidisciplinaire karakter van STEUR dat zo uniek is!”
Waar liggen de ambities voor het STEUR gebouw?
“Die zijn heel uiteenlopend maar de basis ligt in het verder ontwikkelen van een inspirerende omgeving waar designers, makers en kopers elkaar ontmoeten. We hebben ook het plan om een sociëteit op te richten, CBC Steur, waar professionals uit de maakindustrie kunnen samenkomen.
Maar ook de renovatie van het monumentale deel van het STEUR gebouw staat op de wishlist en het uitbreiden van de ruimtes in het gebouw en het bouwen van nieuwe gebouwen.
Voor het eerst zijn we partner in de Rotterdam Art Week; voor ons de start van een nieuwe fase waarin we de uiteenlopende ambities kunnen gaan waarmaken!”
Magazine
#ASK: Tim Wes
Tijdens Rotterdam Art Week onthulde kunstenaar Tim Wes het kunstwerk Born in the Mirror Hour in een samenwerking met CUPRA, het automerk dat onlangs de 100% elektrische Born lanceerde. CUPRA...
Lees meer
Sculpture Park:
Nieuw onderdeel van Art Rotterdam benadrukt band met de stad
Rotterdam heeft een internationaal unieke collectie van meer dan 50 grote publieke kunstwerken op belangrijke...
Lees meer
#ASK: Fela Donker van het Kunstenaarsbal
Klaar voor een uniek feest waarin beeldende kunst, fotografie, performance, theater, audiovisuele kunst en muziek...
Lees meer
Uitgelicht: M4H tijdens Rotterdam Art Week
Neem tijdens Rotterdam Art Week zeker ook een kijkje in het dynamische Merwe Vierhavensgebied, dat zijn naam dankt aan de vier havens die je in deze buurt vindt. Naast klassiekers...
Lees meer
#ASK: Tom Barman
Op dinsdag 17 mei om 17.00 opent in Rotterdam een spannende solotentoonstelling van de Vlaamse muzikant, regisseur en fotograaf Tom Barman. De opening vormt meteen het startschot voor de nieuw...
Lees meer
Rotterdam Art Week 2022 Review
Terugblik Rotterdam Art Week 2022
...
Lees meer
#ASK: Marten van Middelkoop & Joost Dingemans van Plasticiet
Plastic heeft onterecht een slechte reputatie, mede omdat veel mensen eerder aan biologisch katoen en afbreekbaar materiaal denken als we het hebben over duurzame materialen. Maar dan gaan we voorbij...
Lees meer
#ASK Lobke Broos
Rotterdam is weer een culturele hotspot rijker. Lobke Broos, die twintig jaar werkervaring opdeed in...
Lees meer
#ASK: Johannes Langkamp
Misschien heb je het innovatieve werk van de Duitse kunstenaar Johannes Langkamp al gezien in...
Lees meer