Gallery 3, Desiree van Hoek

Tentoonstelling uitgelicht: Notes on Downtown in Het Nieuwe Instituut

De krapte op de woningmarkt domineert de media. Er moeten volgens schatting zeker een miljoen woningen gebouwd worden om de woningnood op te lossen. De Correspondent schreef vorige maand over de 43-jarige Yesica die emigreerde naar Spanje omdat ze daar wél een huis kon kopen. Daarbovenop komt gentrificatie, wat door city planners optimistisch de ‘opwaardering van wijken’ genoemd wordt, maar wat in de praktijk betekent dat de huren dusdanig stijgen dat de originele bewoners ze niet meer kunnen opbrengen. Massih Hutak ervaarde hetzelfde probleem in Amsterdam Noord en schreef er het sterke boek Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al over. Ook in Rotterdam is dit een probleem, een stad waarin Amerikaanse megabeleggers en projectontwikkelaars als Blackstone massaal huizen opkopen. Vorig jaar werden 38% van alle verkochte woningen in Rotterdam niet gekocht om zelf in te wonen.

In Het Nieuwe Instituut kun je tijdens Rotterdam Art Week een interessante tentoonstelling bekijken van de Nederlandse fotograaf Désirée van Hoek, die vanaf 2007 een vergelijkbare beweging vastlegde in downtown Los Angeles. Ze zag daar precies gebeuren waar de Amsterdamse kraakbeweging in de jaren tachtig voor gewaarschuwd had: groeiende ongelijkheid, extreme woningprijzen en de ‘disneyficatie’ van een stad die zich steeds sterker richt op toerisme. De gemeente Amsterdam gaat tien miljoen euro investeren in de binnenstad — om zo te voorkomen dat het centrum straks volledig bestaat uit Nutella- en souvenirwinkels — maar in de Verenigde Staten heeft de vrije markt een veel aanzienlijkere rol waardoor de gevolgen veel extremer zijn. Armoede en dakloosheid werden niet opgelost en werden daarom alleen maar schrijnender. Downtown Los Angeles is opnieuw gebrand tot het meer catchy DTLA en werd in 2018 uitgeroepen tot de snelst gentrificerende regio van de VS. Van Hoek legt deze snelle veranderingen vast in meer dan 135 beelden. Wat kunnen we hiervan leren?

Désirée van Hoek bracht de reeks eveneens uit in het fotoboek Notes on Downtown en nam daarin ook zes interviews met specialisten uit het veld op, waaronder ook stadsgeograaf en postdoctoraal onderzoeker Cody Hochstenbach, die onder meer de gemeente Amsterdam adviseert over het onderwerp. Deze zes specialisten geven ons een potentieel inkijkje in onze eigen toekomst.Van Hoek begon haar carrière als modefotograaf en is in haar werk altijd op zoek naar een bepaalde universaliteit. Ze is daarbij in het bijzonder geïnteresseerd in de manieren waarop mensen zich kleden en welke bezittingen ze gekozen hebben.

Benieuwd wat er nog meer te zien is in Het Nieuwe Instituut tijdens Rotterdam Art Week? Neem dan eens een kijkje bij het programma.

Magazine