Big Art, Lon Godin, 2020. Fotograaf Almicheal Fraay.

#ASK Anne van der Zwaag

Voor de rubriek #ASK stellen we een aantal vragen aan een boeiend persoon actief op het gebied van kunst, design & architectuur in Rotterdam. Deze week Anne van der Zwaag: curator, publicist en directeur van designbeurs OBJECT en de kunstbeurs BIG ART. Ze maakt grote tentoonstellingen voor onder meer het Fotomuseum en de Kunsthal en meer recentelijk het Zuiderzeemuseum.

Big Art, Robbert de Goede, 2019. Fotograaf: Almicheal Fraay.

Wat vind je het leukst aan het organiseren van Object? Wanneer wordt een designobject voor jou echt spannend? Waardoor word je het meest verrast?
Een van de leukste aspecten is het contact met de ontwerpers en kunstenaars, dus de makers zelf. De energie en creativiteit die van ze uitgaat is ontzettend inspirerend. Veel van de deelnemers zijn ook vrienden geworden, ik zie het als een steeds groter wordende familie. Daarnaast is het altijd weer bijzonder om te zien hoe het publiek wordt verrast. We tonen elk jaar een prikkelende mix van bekende namen en jonge talenten, werkzaam in verschillende creatieve disciplines, van meubels en mode tot lichtinstallaties en meer autonome unica. Ik denk zelf ook niet in hokjes en werk altijd multidisciplinair, het gaat mij om een bepaalde mentaliteit, die leidt dan vervolgens tot verrassende verschijningsvormen. Een kunstenaar die meubels ontwerpt, een fashion designer die interieurproducten maakt, een architect die kleding creëert, dat vind ik spannend.

Je hebt als kind op Samoa gewoond, heeft dit je kijk op kunst en design veranderd denk je?
Absoluut. Je staat al heel jong open voor allerlei soorten smaken, geuren en kleuren. Reizen stimuleert de zintuigen, zeker als het niet-Westerse culturen betreft. Ik ben altijd ontzettend onder de indruk van de mate van creativiteit en vakmanschap, de toewijding en virtuositeit die je tegenkomt maar ook de omgang met materialen. Thuis heb ik een piepklein houten krukje dat mijn ouders uit Kameroen meenamen toen we in Nederland gingen wonen. Het is nog geen twintig centimeter en er komt geen spijker aan te pas maar zo goed en mooi gemaakt dat er een olifant op kan zitten zei mijn vader altijd. Er valt over en weer veel te leren. Het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds hebben verschillende uitwisselingsprogramma die voor kunstenaars en ontwerpers maar ook curatoren heel interessant zijn. Ook met Stichting DOEN heb ik op dit gebied al eens samengewerkt en dat hoop ik in de toekomst weer te doen.

OBJECT, 2020, Alexandra Izeboud. Fotograaf: Almichael Fraay.

Je pleit voor een nauwere samenwerking tussen enerzijds de creatieven, ontwerpers, architecten en kunstenaars en anderzijds de wereld van producenten, project- en productontwikkeling. Op welke manieren denk je dat er mooie dingen kunnen ontstaan zo?
De wisselwerking tussen kunst en commercie, cultuur en bedrijfsleven is in mijn ogen cruciaal voor beide bloedgroepen. Creatieven adviseer ik vaak een tijdje in het bedrijfsleven te gaan werken zodat je in de praktijk leert over marketing, sales en business development. Andersom zijn creatieven onmisbaar als het gaat om verandering en vernieuwing binnen een bedrijf. Het is alleen de kunst om elkaar te leren verstaan en creativiteit ook echt op waarde te schatten. Hiervoor heb je intermediairs nodig, bruggenbouwers, die zich in beide werelden begeven en een dergelijke samenwerking kunnen initiëren maar ook begeleiden en/of bestendigen. Die weg is natuurlijk niet zonder hindernissen, maar gelukkig gebeurt dit steeds vaker, en met succes.

Welke designpresentatie op OBJECT mogen we niet missen en wie is jouw favoriete designer van dit moment?
Dat zijn twee onmogelijke vragen haha. Alle deelnemers die we voor OBJECT selecteren vind ik interessant, goed of vernieuwend. Leuke is dat we deze editie weer allemaal nieuwe labels en designers verwelkomen. Wild Animals doet bijvoorbeeld voor het eerst mee, net als het label Van Vrienden en het merk Kukka. Maar er zijn ook weer veel aanstormende talenten die we hebben geselecteerd voor komende editie, allemaal vorig jaar afgestudeerd dus echt vers van de pers. Voor hen is het extra belangrijk om deel te nemen want zij hebben nog nauwelijks een podium gehad. Ik kijk ook uit naar de presentatie van 13 jonge designers van de University of Applied Sciences in Trier, zij presenteren bij ons een groepsshow waar ik erg benieuwd naar ben. Een echt favoriete designer heb ik niet want ik ken zoveel goeie mensen maar het werk van Lisa Konno vind ik heel tof. Zij doet ook mee aan de thematentoonstelling Must See die ik in het Zuiderzeemuseum heb samengesteld en die hopelijk snel open mag!

Magazine