Fela Donker

#ASK: Fela Donker van het Kunstenaarsbal

Klaar voor een uniek feest waarin beeldende kunst, fotografie, performance, theater, audiovisuele kunst en muziek samenkomen? Op het Kunstenaarsbal in De Doelen kun je dansen, nieuwe mensen ontmoeten en genieten van kunst in een ongedwongen en informele sfeer. De nachtelijke setting op 11 februari geeft kunst een extra dimensie en de programmering met media, kunst, elektronische muziek en performance vormt een spannende combinatie. Van 8 februari t/m 12 februari 2023 kun je de expositie bezoeken, een avontuur waarbij je verdwaalt in een uiteenlopende verzameling aan kunst. Er is veel interactie met de bezoeker, bijvoorbeeld in de vorm van live kunstwerken, workshops en de mogelijkheid om kunstenaars te ontmoeten en te horen over hun werk. De expositie biedt zowel ruimte voor gevestigde als ongevestigde kunstenaars. Maak je klaar voor een onvergelijkbare ervaring in de kunstwereld! Voor het Rotterdam Art Week magazine interviewen we oprichter Fela Donker over het Kunstenaarsbal.

Kun je misschien alvast een tipje van de sluier lichten over wat er dit jaar te zien (en doen) zal zijn tijdens het Kunstenaarsbal? Wat is voor jou de ultieme highlight? En wat hoop je dat mensen zeker niet missen?
De hele avond is één grote highlight moet ik zeggen. Muzikaal hebben we vier area’s en twee secret area’s. De Bird stage heeft hele toffe liveoptredens van onder andere Arp Frique, Beau Zwart & de fam en Brintex Collective, doet Yardbird een urban sound met FS Green en Franky Sticks. Daarnaast twee elektronische stages met NOW&WOW o.a. Ted Langenbach, Elias Mazian en meer.

Het Kunstenaarsbal is een evenement dat draait om beleving en interactie waarbij vrijwel alle disciplines van de kunsten bij elkaar komen. Niet alleen kunst kijken, maar tegelijkertijd zien hoe een kunstenaar een schilderij maakt of hoe je zelf je creativiteit kwijt kunt door zelf onze visuals te besturen of kunst te maken terwijl je aan het dansen bent of naar liveoptredens kijkt. Juist de combinatie van al deze verschillende kunsten die bij elkaar komen maken het evenement uniek. 

Wat is er zo uniek aan deze combinatie van media en kunstvormen? Wat hoop je de bezoekers mee te verrassen?

Het gebeurt mijns inziens te weinig dat een evenement écht een totaalbeleving biedt. Het is vaak óf een optreden óf een expositie óf een theatervoorstelling. Wij doen én én én. En dit alles in een parel van een locatie: de Doelen Rotterdam. Dit maakt ons evenement uniek en zal de bezoeker verrassen. We bieden ook muzikaal voor ieder wat wils.

Daarnaast wordt de expositie erg groot dit jaar. Deze is de hele Rotterdam Art Week (8 t/m 12 februari) te zien in de Doelen. We hebben 120 meter strekkende wand en ongeveer 40 exposanten. We bieden Rotterdams talent kosteloos een plek in onze expositie, waar ook erkende namen hangen als Frederique Spigt, Peter Klashort, Tymon de Laat en fotograaf Stacii Sadimin. Ik weet als kunstenaar zelf hoe lastig het is om mee te doen aan kunstbeurzen of exposities, omdat je vaak veel betaalt voor een stukje wand en dan moet je maar zien of je wat verkoopt. Doordat wij dit niet doen krijgen zij de visibility en de mogelijkheid werk te verkopen zodat zij dat extra duwtje in de rug krijgen voor hun lopende carrière. 

Ben je nog ergens tegenaan gelopen of heb je misschien waardevolle contacten gelegd voor de toekomst?
Pfoe, waar moet ik beginnen haha. Dit is inmiddels de zesde editie, maar het is de eerste editie in Rotterdam, mijn eigen stad. Er komt ontzettend veel bij kijken. Wij kunstenaars zijn toch vrij unieke types met allemaal een eigen handleiding. Als je met meer dan 150 kunstenaars uit alle disciplines een strak georganiseerd evenement neer wilt zetten brengt dit bepaalde uitdagingen met zich mee, maar hieruit ontstaan wel de mooiste dingen. 
We lopen elke dag tegen dingen aan, dat hoort bij het organiseren van evenementen, maar dat maakt het ook leuk. We denken in oplossingen en niet in problemen en er valt altijd een oplossing te verzinnen. 
Er is veel gebeurd sinds ik ben begonnen met het eerste contact met Rotterdam Festivals om het Kunstenaarsbal naar Rotterdam te halen. Hier zijn zeker veel waardevolle contacten uit voortgevloeid. Ben erg blij met de samenwerkingen met Rotterdam Festivals zelf, Charlotte Nijsten van Rotterdam Art Week, partner en locatie de Doelen.

Hoe zou je jouw band met de stad Rotterdam beschrijven? 
Ik kom uit 1988 en ben opgegroeid in Rotterdam Centrum. Ik hou van de rauwheid en echtheid van zowel de stad als haar mensen. Lekker direct zodat je weet waar je aan toe bent. Ook zijn we in onze havenstad over het algemeen harde werkers, niet lullen maar poetsen. Zo ben ik ook. Ik voel me nergens meer thuis dan in Rotterdam, alhoewel heel de wereld voelt als mijn vaderland doordat ik veel heb gereisd.

Waar kijk je verder het meest naar uit tijdens de komende editie van Rotterdam Art Week? 
Ik kijk vooral uit naar de breedte van het programma, het aanbod is weer groots. Ik houd ervan on lekker rond te hoppen van locatie naar locatie. In M4H is een hoop te beleven en de historische van Nellefabriek natuurlijk. 

Koop je ticket voor het Kunstenaarsbal hier.

Door: Flor Linckens

Magazine