Lobke Broos

#ASK Lobke Broos

Rotterdam is weer een culturele hotspot rijker. Lobke Broos, die twintig jaar werkervaring opdeed in de culturele sector bij onder andere het Nederlands Fotomuseum en Stedelijk Museum Schiedam, opende in november 2021 een nieuwe culturele onderneming in het Scheepvaartkwartier: ROOF-A. Ze zorgt daarmee voor een culturele boost voor de buurt, en in het verlengde daarvan: de stad. De culturele ontmoetingsplaats programmeert regelmatig spannende tentoonstellingen, gecombineerd met een speciale rooftop-installatie van Atelier Van Lieshout. Voor de rubriek #ASK stellen we telkens een aantal vragen aan een boeiend persoon die actief is op het gebied van kunst, design & architectuur in Rotterdam. Deze keer: Lobke Broos!


Was er voor jou een doorslaggevend moment waarin je besloot om iets nieuws op te zetten in Rotterdam? Wat wilde je graag toevoegen aan het bestaande culturele landschap van de stad? 

Na de lockdown ziet iedereen uit naar culturele aansluiting, los van alle digitale connecties. Daarom is deze tijd vruchtbaar voor nieuwe initiatieven. We komen daarmee tegemoet aan de actuele vraag naar verbinding. Hoe kunnen kunstenaars, bedrijven, galeries, mecenassen en musea hun maatschappelijke inbedding versterken? Dat is de belangrijkste drijfveer: het verbinden van mensen en cultuur, door het bieden van een inspirerende ontmoetingsplek en het openen van deuren. We willen een plek bieden waar we verbinden, bevragen, tonen en uitdagen. Het verbindingsteken zit [letterlijk] in onze naam. En er zijn nog werelden te winnen door het koppelen van culturele, publieke en private netwerken. ROOF-A is een museale, inspirerende presentatieplek; een ruimte waarvan je blij wordt omdat die je verrijkt. Hedendaagse kunstenaars verbeelden de wereld: met een kwinkslag of kritische blik, met vergezichten of inzoomend op ons leven. De locatie aan Westplein 9 in Rotterdam is zélf al een ontdekking, nabij de Veerhaven in een groene omgeving met zicht op de schepen. Het pand is een juweeltje uit de jaren ’60, de vroegere sociëteit van scheepvaartmaatschappij Nedlloyd, met een open, gastvrije sfeer. In de wijk is verder weinig kunst te vinden. ROOF-A voegt daarmee echt waarde toe.  

Hoe zie je ROOF-A in de toekomst? 

ROOF-A streeft in alles naar het flexibiliseren van grenzen. Dat geldt voor samenwerkingen met andere galeries, opdrachten aan kunstenaars die we met particulieren of bedrijven opzetten en voor ons programma op het snijvlak van fotografie, beeldende kunst, mode en design. Ik denk graag aan een vogel die zweeft op de thermiek: dat past bij mijn manier van werken; meebewegend in tijd en ruimte, uitziend naar nieuwe mogelijkheden. 

Lobke Broos

Hoe zou je jouw band met de stad Rotterdam beschrijven?

Ik woon al vanaf m’n 17e in Rotterdam en hou enorm van de dynamiek en mentaliteit in ontwikkelen, bouwen en werken. Het is een fijne stad met ongelooflijk veel potentie. Het is de perfecte ondergrond voor nieuwe initiatieven en ik streef ernaar om ook de komende jaren een substantiële bijdrage te blijven leveren aan de culturele toekomst en ambities van de stad. Oud-burgemeester Bram Peper stuurde me een prachtige reactie bij de start van ROOF-A. ‘Ik bewonder jouw overstap naar de particuliere sector door ondernemer te worden in deze barre tijden. Daarmee geef je aan dat het DNA van deze stad zich stevig in jou heeft genesteld.’ 

Seet van Hout, Memory Lace Damme

Waar kijk je het meest naar uit tijdens de komende editie van Rotterdam Art Week? 

Ik kijk er enorm naar uit om voor het eerste deel te mogen nemen aan Art Rotterdam. Ook kijk ik bijzonder uit naar de opening van Brutus, met drie prachtige solotentoonstellingen. Ik heb een enorme bewondering voor Joep van Lieshout. Zijn denken, zijn visie en missie met het MH4 gebied vind ik ongekend groots. Wij mogen trots zijn op zo’n kunstenaar die de stad internationaal op de kaart zet. Een onmisbaar onderdeel voor de ‘Rotterdamse Cultural Rennaissance’.

Magazine