Kalliopi Lemos De Vlecht; Westersingel

Sculpture Park:
Nieuw onderdeel van Art Rotterdam benadrukt band met de stad

Rotterdam heeft een internationaal unieke collectie van meer dan 50 grote publieke kunstwerken op belangrijke plekken in de stad. Tegelijkertijd is op Art Rotterdam deze editie een nieuwe sectie toegevoegd te zien: Sculpture Park, financieel ondersteund door Stichting Droom en Daad. Daardoor is er deze Rotterdam Art Week een bijzondere verbinding ontstaan.

Op deze website -onder Do It Yourself Routes staat een wandeling langs een aantal grote publieke kunstwerken op belangrijke plekken in de stad. Te downloaden als pdf zodat je zelf op pad kunt gaan.

Art Rotterdam voegt een uniek onderdeel toe aan haar programmering: Sculpture Park, een presentatie van grootschalige kunstwerken die een relatie aangaan met de natuur of de stedelijke omgeving. Daarbij is een deel van de ruimte voorbehouden aan Rotterdamse of in Rotterdam opgeleide kunstenaars. Inzet van Sculpture Park is namelijk: verbinding met de stad Rotterdam. Sculpture Park wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.

Verbinding met de stad Rotterdam
Iedere editie van Art Rotterdam zijn er op het terrein van de Van Nelle Fabriek buitenwerken te zien, maar nog niet eerder werd in de Van Nelle Fabriek een sectie gewijd aan grotere beelden. In de Tabaksfabriek, een hal in de Van Nelle Fabriek, zijn tijdens Art Rotterdam 12 grote sculpturen te zien van kunstenaars die worden vertegenwoordigd door deelnemende galeries. Ook is een deel van de Tabaksfabriek voorbehouden aan Rotterdamse of in Rotterdam opgeleide kunstenaars. 

Het idee voor Sculpture Park ontstond tijdens een brainstormsessie met Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad, en ontwerper Tom Postma, vertelt Art Rotterdam directeur Fons Hof. “De vraag was hoe we een waardevolle toevoeging voor Art Rotterdam zouden kunnen creëren. Met Sculpture Park hebben we een internationaal onderscheidende sectie erbij met kwalitatief hoogstaande beelden, die tevens verbindt met de rijke Rotterdamse traditie van kunst in de openbare ruimte.” 

Voor Stichting Droom en Daad is het unieke karakter van de presentatie in combinatie met de drukbezochte beurs dan ook de reden om financieel bij te dragen aan Sculpture Park. Wim Pijbes: “Art Rotterdam is een belangrijk moment in zowel de landelijke als Rotterdamse kunstkalender en ook internationaal speelt de beurs een eigen rol. Kunstbeurzen zijn bij uitstek plekken om nieuwe kunstenaars en nieuwe ontwikkelingen te ontdekken. Kortom, ‘nieuw’ is belangrijk voor een beurs en daarom steunen wij Sculpture Park. Een nieuw onderdeel, voor beelden, zowel binnen als buiten. Een vergelijkbare presentatie bestond nog nergens.”

Internationale topklasse
“Sinds de pandemie is de waardering voor een aantrekkelijke openbare ruimte alleen maar toegenomen”, zegt Pijbes, die de Rotterdamse beeldencollectie van “internationale topklasse” noemt. Deze collectie van circa 50 beelden, die stuk voor stuk op belangrijke plekken in de stad staan, wordt beheerd door Sculpture International Rotterdam (SIR). De beelden van onder meer Zadkine, Picasso, Moore, Calder en hedendaagse kunstenaars als Paul McCarthy en Gavin Turk zijn dan ook opgenomen in het publieke programma van de Rotterdam Art Week.

Gavin Turk ‘L’Âge d’Or ‘

Ove Lucas, directeur van SIR en CBK Rotterdam, was meteen enthousiast toen hij werd benaderd voor deze samenwerking met Art Rotterdam: “Voor SIR is het een goede mogelijkheid om de kwaliteit van de collectie te benadrukken. Via SIR heeft Rotterdam namelijk een geweldige collectie internationale cultuur verworven”. Ook is hij te spreken over de ruimte die is voorbehouden aan Rotterdamse kunstenaars of kunstenaars die in Rotterdam zijn opgeleid. 

De eerste editie 
Als directeur van SIR is Lucas, die samen met Saskia van Kampen (conservator Boijmans Van Beuningen) en Tom Postma (creative director Tom Postma Design) het selectiecommitté van Sculpture Park vormt, gewend beelden in de openbare ruimte te plaatsen voor een periode tussen de 10 en 50 jaar; een wezenlijk verschil met de tijdelijke indoorpresentatie. “De commissie vindt het belangrijk dat het voorgedragen beeld in zich kwaliteit heeft en ook blijft staan in relatie tot andere beelden in de opstelling gedurende Art Rotterdam. Uiteraard zijn we ook op zoek naar beelden die zich onderscheiden, beelden die zich losmaken van de conventie, die schuren en pijn doen”, licht Lucas het selectiebeleid toe. 

Tijdens de eerste editie van Sculpture Park is werk te zien van: Atelier van Lieshout (Ron Mandos), Caroline Coolen (NL=US), Delphine Courtillot (Dudokdegroot) Niels van Bunningen (Singular-Art), Leendert van Accoleyen (Pizza Gallery), Esther Kokmeijer (Gallery Vriend van Bavink), Norman Dilworth (Bacqueville), Krijn-de-Koning (Slewe), Hadrien Gerenton (m.simons), Indrikis Gelzis (Tatjana Pieters), Lara Almarcegui (Ellen de Bruijne) and Jan Eric Visser (Bradwolff&Partners).

Zie voor meer informatie: Sculpture Park Art Rotterdam 2023

Sculpture Park is tijdens Art Rotterdam te zien (9 t/m 12 februari 2023) in de Tabaksfabriek van de Van Nelle Fabriek. 

Magazine