Daan Roosegaarde

#ASK Daan Roosegaarde

Voor de rubriek #ASK stellen we een aantal vragen aan een boeiend persoon die actief is op het gebied van kunst, design & architectuur in Rotterdam. Wanneer je het hebt over design en de stad Rotterdam dan denk je al snel aan kunstenaar en designer Daan Roosegaarde. Zijn studio neemt geen deel aan de Rotterdam Art Week dit jaar, maar het is fascinerend om te lezen waar deze Rotterdamse studio zich momenteel mee bezighoudt.

www.studioroosegaarde.net

Studio Roosegaarde maakte onder meer een lichtgevend fietspad als ode aan Van Gogh, een kunstmatige zon die virussen reduceert en een ring die gevuld is met 1000 m3 aan (door jullie zelf gefilterde) smog. Hoe kunnen kunst en wetenschap elkaar volgens jou versterken? 
Je hebt technologische innovatie en een sociale ervaring nodig om echte een verandering teweeg te brengen. Je hebt ze allebei nodig. Slechts één is niet echt impactvol. Verder maakt een goed ontwerp je nieuwsgierig naar een betere toekomst!

Je noemt je werk ook wel techno-poëzie, hoe zou je dat zelf omschrijven?
De dynamische relatie tussen mens en technologie. In veel van mijn ontwerpen speelt de aanwezigheid van een bezoeker een belangrijke rol, de bezoekers worden onderdeel van het werk. De verbinding die ontstaat tussen het ontwerp en de bezoeker noem ik techno-poëzie. Een voorbeeld hiervan is het design Lotus Dome, wat reageert op menselijke aanwezigheid, de warmtegevoelige slimme bloemen vouwen open en dicht en creëren zo een interactief spel van licht en schaduw. 

LOTUS are smart foils which unfolds organically in response to human behaviour. Based on the temperature of your hand and light LOTUS folds open. LOTUS gives a poetic morphing of space and people. Winner of A’Design Gold Award and Media Architecture Award Denmark.

Wat is volgens jou de juiste manier om om te gaan met de steeds urgentere klimaatproblematiek?
Ons verlangen naar Schoonheid te prikkelen. Dit woord met zijn tweeledigheid gaat over verwondering over de wereld om je heen, en tegelijkertijd de letterlijke vertaling die staat voor een schone ruimte, schone lucht, schoon water en schone energie. Schoonheid zet aan tot het activeren van verandering – bij burgers en overheden – het waarderen en omarmen van Schoonheid als een creatieve tool en creëren van een schone leefomgeving. 

Hoe zou je jouw band met Rotterdam beschrijven? 
Ik zie Rotterdam als proeftuin, waar ik de ruimte heb om prototypes te ontwerpen en grote projecten te lanceren. Studio Roosegaarde zit in een gerenoveerde glasfabriek in Rotterdam waar het team van ontwerpers en techneuten werkt aan deze landschappen van de toekomst. We moeten eerst onze betere toekomst verbeelden, en daarna kunnen we het bouwen.

WATERLICHT is the dream landscape about the power and poetry of water. As a virtual flood WATERLICHT shows how high the water could reach and raises awareness about rising water levels. WATERLICHT creates a collective experience to share the importance of water innovation. Winner of LIT 2017 Lighting Designer of the Year USA and The Best Lighting Environment Design China.

Magazine