Marleen van Wijngaarden. Fotografie: Indra Gleizde

#ASK Marleen van Wijngaarden

Voor de rubriek #ASK stellen we een aantal vragen aan een boeiend persoon actief op het gebied van kunst, design & architectuur in Rotterdam. Deze week is dat Marleen van Wijngaarden: artistiek leider van Murals Inc. en voormalig beeldend kunstenaar. Lees ook meer over het bijzondere project dat tijdens Rotterdam Art Week te zien zal zijn.

Marleen van Wijngaarden: “Juist in zware tijden weten kunstenaars door de kieren van ons bestaan hun licht te laten schijnen.”

‘(real) humans’ Willehad Eilers aka Wayne Horse, ‘Alle Gegen Alle’

Hoe ben je terechtgekomen in de wereld van de murals?
De eerste mural die ik zelf heb gemaakt was in TENT. in 2012: deze was 7 x 5 meter. Daarna heb ik er nog een aantal gemaakt. Toen ik in 2013 begon met PHK18, voorloper van Murals Inc., had ik geen moment het idee dat muurschilderingen zo’n belangrijk onderdeel van de programmering zouden gaan worden, laat staan dat het zo’n belangrijke plek in mijn leven zou gaan innemen. Muurschilderingen waren wel eens een onderdeel binnen een reguliere tentoonstelling maar uiteindelijk begon het allemaal naar aanleiding van de tentoonstelling PHK18 #11: ABSTRACT WALL PAINTINGS De Stijl 100 jaar in 2017. Een tentoonstelling die werd geïnitieerd door Jasper van der Graaf, met enkel abstract geometrische muurschilderingen. Vijf (inter)nationale podia deden hieraan mee. Naar aanleiding van deze show ben ik op 1 januari 2018 Murals Inc. gestart.

Wat is het meest ambitieuze project dat je tot nu toe hebt uitgevoerd? Wat maakte dit werk zo bijzonder?
Dat is een moeilijke keuze omdat elk project zijn eigen ambitieniveau kent. Toch is dat Kadebrug in Eindhoven geweest. Murals Inc. had nog geen noemenswaardige projecten op haar naam staan maar werd desondanks benaderd door de Gemeente Eindhoven met de vraag of wij mee wilden dingen naar een opdracht: het beschilderen van een viaduct van 600 m2. Natuurlijk wilden we dat en uiteindelijk kreeg Luuk Bode de opdracht. Wow, wat een monsterklus was dat. Het wisselende (onstuimige) weerbeeld, het complexe ontwerp en een zekere onervarenheid (…) maakte dat ik af en toe dacht: oef, als je nog eens iets leuks bedenkt. Maar het fijne was, na vijf weken zat het erop en het resultaat was spectaculair. Deze mega vuurdoop hadden we doorstaan met hulde aan Luuk Bode en team Worstenbroodje. Overigens is de ‘Murals Inc. Machine Painting Show’, tijdens Art Rotterdam 2020 een goede tweede. Goed nieuws; in 2022 organiseren we een editie II in de vorm van een kleinschalig festival. 

Maakt het feit dat je zelf kunstenaar bent je nog beter in je werk?
Toen ik Murals Inc. oprichtte besloot ik te stoppen met mijn beroepspraktijk als beeldend kunstenaar. Wil je op een goed niveau acteren dan is het zaak om keuzes te maken. Ik heb me ruim 25 jaar toegelegd op het produceren van kunst, waarbij hoogte- en dieptepunten elkaar afwisselden. Ik had mijn atelier bij het kunstinitiatief Duende in Crooswijk in Rotterdam. Ruim 50 kunstenaars hadden ateliers in een voormalig schoolgebouw van 4000 m2, een ongelooflijk inspirerende plek. Het activiteitenprogramma was van een hoog niveau. Daarnaast hadden we drie gaststudio’s waar gedurende de jaren honderden (inter)nationale kunstenaars verbleven. Ik was naast mijn beroepspraktijk 10 jaar coördinator van deze Artist in Residence. Nadat we het pand moesten verlaten in 2013 heeft Duende zich na 30 jaar ontbonden. Het doorstane proces; het dualistisch geploeter in mijn atelier, alle tentoonstellingen, uitwisselingen en het samenwerken aan mooie projecten heeft de basis gelegd voor mijn huidige werkzaamheden. 

Dat ik beeldend kunstenaar was, en het klappen van de zweep ken, betekent dat ik bekend ben met de leefwereld van een kunstenaar. Dat is een groot pluspunt. Een ander pluspunt is dat ik weet hoe moeilijk het is om een goed kunstwerk te maken, om tot een essentie door te dringen, steeds weer een stap verder te gaan.Graag werk ik met kunstenaars die de moed hebben stappen te zetten in hun werk waarbij de uitkomst onzeker is. 
Als curator ben ik er ook niet op uit om op safe te spelen. Het is niet zo moeilijk een esthetisch afgewogen tentoonstelling te maken. Tentoonstellingen maken met als basis de muurschildering biedt mij in ieder geval vele uitdagingen.

‘(real) humans’ muur rechts: Lisa Couwenbergh, ‘GIRL VII’

Kun je ons iets meer vertellen over het aankomende project op het Van Nelle Terrein?
In samenwerking met Museum Boijmans van Beuningen en CBK Rotterdam gaat Murals Inc. een corona gerelateerd wall art project uitvoeren op de vaccinatie locatie op het Van Nelle Terrein. De titel luidt: ‘Are we safe now?’ In de eerste plaats zijn wij er voor de bezoekers die een vaccinatie gaan halen. Wij wilden vanuit de kunstwereld een positieve bijdrage leveren aan het soms moeilijke proces rondom het vaccineren. Juist in zware tijden weten kunstenaars door de kieren van ons bestaan hun licht te laten schijnen.

Een super leuke bijkomstigheid is dat het project ook zichtbaar is tijdens Art Rotterdam. We proberen het zo te plannen dat er ook tijdens Art Rotterdam een doek beschilderd gaat worden. Overigens hebben wij de beschikking over een gaaf billboard net buiten het terrein in de loop naar de hoofdingang. Dit billboard gaat beschilderd worden door Anan Striker (For real).

Waar ik het meeste naar uitkijk zal niet veel verschillen van anderen: wij zijn niet gemaakt om in een isolement te leven, interacties zijn de basis van ons bestaan. Rotterdam Art Week belooft talrijke interacties, daar zie ik naar uit!

Tip: de tentoonstelling ‘(real) humans’ zal tijdens Rotterdam Art Week te zien zijn op de vaste locatie van Murals Inc.

Magazine