Groepstentoonstelling Publieke Werken ‘Samen maken we onze stad een stukje mooier’

Tijdens de Rotterdam Art Week (en de hele maand juli) trakteert Publieke Werken voorbijgangers op  schoonheid en verwondering. Op deze manier worden bewoners en bezoekers verleid om anders te kijken naar de stad en het alledaagse bestaan, precies dat waar kunst toe in staat kan zijn. Op zo’n 1.000 reclameborden is een groepstentoonstelling te zien met werken van heel uiteenlopende makers: studenten van de Willem de Kooning Academie, schoolkinderen, mensen met een beperking en kunstenaars en designers, tevens te zien bij Art Rotterdam, The New Current, Rotterdam Photo, Steur Gebouw en Object Rotterdam.

In gesprek met de initiatiefnemers: Rineke Kraaij en Joost Maaskant.
Zij is artistiek leider en programmamaker bij Buitenplaats Brienenoord, Rotterdam. Hij is zakelijk en productieleider en organiseert onder zijn Stichting de Loodsen diverse evenementen in Rotterdam onder andere Pleinbioscoop Rotterdam, Festival de Wereld van Witte de With, Rotterdamse Dakendagen en het Stadspodium.

Hoe is het idee voor Publieke Werken ontstaan?
“Publieke Werken is vorig jaar ontstaan tijdens de uitbraak van de coronacrisis. Ons land, onze stad en specifiek onze cultuursector lag geheel stil. Wij wilden de treurige situatie waarin we ons bevonden omzetten naar iets moois. De reclameborden waar voorheen kleurrijke posters hingen van onder andere festivals, musea en theaters waren leeg of gevuld met voorstellingen die al maanden geleden waren gestopt. Publieke Werken bracht daar verandering in; we vulden de leegte in met verbeelding”.

De deadline voor inschrijving is geweest; wat kunnen jullie zeggen over de inzendingen?
We hebben zo’n 1.250 inzendingen ontvangen en circa 600 werken kunnen worden getoond op de route. Dat hield dus in: keuzes maken. En dat was serieus heel lastig want de kwaliteit van de werken was echt goed.

Hoe ziet de route door de stad er uit?

“De route, die zowel in een boekje verschijnt als ook op publiekewerkenrotterdam.nl te vinden zal zijn, biedt een overzicht van waar alle werken hangen. En er is een digitale plattegrond op de website te vinden waarop de diverse locaties aangegeven staan.”

Is er een speciaal programma tijdens de route?
“In een aantal weekenden in juli zullen we een speciaal muziekprogramma langs de route organiseren in samenwerking met de deelnemende kunstenaars. Er worden verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet langs de Publieke Werken. Op de route worden bezoekers verder verrast door kunstenaars die iets vertellen over hun werk en muzikale intermezzo’s. De feestelijke opening op woensdag 30 juni zal aan beide zijden van de Maastunnel plaatsvinden. In deze voetgangerstunnel zijn alle werken van de kunstenaars bij elkaar te zien”.

Is er ook een prijs voor kunstenaars verbonden aan deze tentoonstelling?
Een vakjury bestaande uit Rotterdamse kunstkenners zoals Frank Taal (Frank Taal Galerie), Leana Boven (curator en programmamaker) en Gyonne Goedhoop (TENT), selecteren een top 5 van beste werken. De vijf geselecteerde werken krijgen binnen Publieke Werken extra aandacht. Naast de reguliere buitenexpositie ontvangen zij een prominente plek in de stad. We denken nu aan een ere-plek in  Museum Boijmans Van Beuningen of een speciale tentoonstelling vanaf Rotterdam Centraal Station richting de Doelen met de werken in groot formaat.

Zijn de posters, te zien in de groepstentoonstelling, ook te koop?
Alle kunstenaars krijgen een aantal posters van de organisatie. Posters kunnen inderdaad worden verkocht, adviesprijs: 35 euro. Op de website zijn verder alle werken uit de groepstentoonstelling te zien met de contactgegevens van de kunstenaars.

Voor alle laatste informatie: publiekewerkenrotterdam.nl

Magazine