Naamswijziging Witte de With is een feit

Kunstinstituut Melly is met ingang van 27 januari 2021 de nieuwe naam van het instituut dat voorheen bekend stond als Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst. Wat er aan voorafging.

De presentatie-instelling, opgericht in 1990 is gevestigd aan de Witte de Withstraat. Op 14 juni 2017 publiceerde een groep culturele professionals, kunstenaars en activisten een Open brief aan Witte de With. In deze brief werd het instituut erop aangesproken dat zij zich bezighielden met een kunstproject over dekolonisatie zonder, in eerste instantie, stil te staan bij de naamgever van het instituut. Deze naam is afgeleid van de straat waarin het instituut gevestigd is, die op haar beurt vernoemd is naar een zeventiende-eeuwse Nederlandse vlootvoogd van de VOC en de WIC: Witte Corneliszoon de With. De Open brief maakte diepe indruk op het instituut en leidde niet alleen tot een doorbraak in een doorlopend debat over het proces van dekolonisatie in Nederland, maar de kritiek maakte het centrum ook bewust van de noodzaak om het werk over de vraagstukken rondom representatie te versterken. In het licht van deze prangende kwestie kondigden ze op 7 september 2017 het voornemen aan om de naam te veranderen. Op 27 juni 2020 werd de dertig jaar oude naam ‘Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst’ ingetrokken.

Antiracismeprotest waarbij de gevel van de kunstinstelling in de Witte de Withstraat werd beklad met verf. Leden van het ‘Helden van Nooit-kunstcollectief’ voerden de actie ’s nachts uit, juni 2020. In een verklaring zeggen de activisten dat ze “onterechte helden in de juiste context willen plaatsen”. Bron: Noordhollands Dagblad. Beeld: EPA / ROBINUTRECHT

Naam verwijst naar het afleggen van verantwoording, kwetsbaarheid en reactievermogen

Directeur Sofía Hernández Chong Cuy stelt dat: ‘de naamsverandering van het instituut een antwoord is op een bredere tendens van dekolonisatie; de nieuwe naam kan dit moment op geen enkele manier negeren. In die zin is ons doorlopende project Melly symbool komen te staan voor een werkwijze die steunt op publieke betrokkenheid, diepgaand luisteren en collectief leren. Het is een naam die verwijst naar het afleggen van verantwoording, kwetsbaarheid en reactievermogen, en die verzekert dat we ons blijven ontwikkelen tot een steeds meer gastvrije en onverschrokken culturele instelling.’

Melly , vrouwelijke ‘anti-held’

De naam ‘Melly’ verwijst oorspronkelijk naar het permanent aan de gevel geïnstalleerde kunstwerk ‘Melly Shum Hates Her Job’ (1990) van de Canadese kunstenaar Ken Lum. Dit kunstwerk heeft lokaal een iconische status verkregen en werd op breed publiek verzoek teruggeplaatst. ‘Melly’ is komen te staan voor een vrouwelijke ‘anti-held’ uit de arbeidersklasse, maar ook voor een nieuwe relatie tussen het instituut, de straat, de stad en de bijbehorende gemeenschappen.

Magazine