Julia Pelealu - “Never apologize for being a powerful woman”

#ASK Julia Pelealu

Julia Pelealu staat bekend om haar prachtige fotoreeksen waarvoor ze zich laat inspireren door rebelse en onafhankelijke vrouwen uit de geschiedenis. Eigenlijk spreekt de Rotterdamse fotograaf en kunstenaar liever niet teveel over haar werk, omdat ze het veel fijner vindt als de kijker mee wordt getrokken dankzij hun verbeeldingskracht. Ze werd onlangs door Huis van de Fotografie Rotterdam uitgenodigd voor een residentie, een werkperiode waarin ze kans krijgt om haar praktijk te verdiepen. Onlangs trad ze ook toe tot het bestuur van Huis van de Fotografie. Wij stelden haar een paar vragen om meer over haar te weten te komen.

Wat houdt zo’n residentie precies in?

Kort gezegd ben je als ‘artist in residence’ ergens tijdelijk te gast als kunstenaar. Ik werd uitgenodigd door het Huis van de Fotografie om gebruik te maken van het prachtige Tuinkamer Atelier, dat ik momenteel deel met twee andere kunstenaars in de fotografie, namelijk Vivianne Ammerlaan en Sabine van der Vooren. We werken daar ieder aan ons eigen project, maar wonen er niet. Ik wil het wel als artist in residence benoemen, omdat het Huis van de Fotografie voelt als een thuis. Het prachtige pand aan de Westersingel is authentiek en sfeervol. Het is belangrijk dat je een werkatelier hebt wat rust en inspiratie brengt. Veel van mijn werken en toekomstige werken spelen zich af terug in de tijd. Daarom is het pand waar het instituut gevestigd is zeer inspirerend voor mijn nieuw werk. Daarnaast is het Huis van de Fotografie voor én door fotografen. Een plek waar de fotografie centraal staat, een platform voor fotografen. Het Huis van de Fotografie is opgezet door Annet Schipper, Helma Vlemmings en Vivian Ammerlaan. Zij hebben Rotterdam daarmee een plek gegeven waar de fotograaf zich thuis en welkom voelt. Een plek waar je geïnspireerd raakt door andere kunstenaars en hun artworks.

Julia Pelealu – “Never apologize for being a powerful woman”

Waardoor word je het meest geïnspireerd in je werk? 

Je hebt een plek nodig om je als kunstenaar verder te ontwikkelen. Om je met andere kunstenaars te verbinden en te leren van elkaars ervaringen. Dit gebeurt in het Huis van de Fotografie onder andere door middel van fototentoonstellingen. Laatst hebben we ook een Beeldborrel georganiseerd, waar fotografen hun boekwerken presenteerden en hun ervaringen deelden, maar ook hoe je zelf een fotoboek kan maken en wat de mogelijkheden zijn. Dat evenement is met zoveel enthousiasme ontvangen door bezoekers dat we in de toekomst nog meer mooie Beeldborrels en tentoonstellingen zullen organiseren — en zien. Ik word daarnaast het meest geïnspireerd door boeken die ik lees en films die ik kijk.

Hoe zou je jouw band met de stad Rotterdam beschrijven? 

Rotterdam is mijn liefde en deze liefde is oneindig. Geboren in de Afrikaanderwijk op zuid, getogen in IJsselmonde. Een band is zacht uitgedrukt. Rotterdammer ben ik in hart en ziel.

Fotograaf: Saskia Godschalk

Waar kijk je het meest naar uit tijdens de komende editie van Rotterdam Art Week? 

Ik kijk natuurlijk het meest uit naar de Fototentoonstelling in het Huis van de Fotografie. Daarnaast breng ik zeker een bezoek aan Rotterdam Photo, omdat het thema The Human Blueprint volgensmij spannende foto’s gaat opleveren, vooral in de samenleving waar wij nu in leven, waarin ontzettend veel aan het veranderen is. Van werkmaatschappij tot opvoeding van kinderen, wie ben jij en wat wil je? Heel de wereld zit in een transformatie waar zoveel onwerkelijk is, waarbij je ook gaat voelen dat je leeft in een wereld van alleen energie. Dat maakt zoveel los. Daarom denk ik dat kunstenaars met heel spannende artworks gaan komen, ik kan niet wachten om in hun wereld te stappen.

Ook ben ik erg nieuwsgierig naar de tentoonstelling van Chas Gerretsen in het Nederlands Fotomuseum. Hij is journalist en reportagefotograaf. Hij heeft onder andere de oorlog in Vietnam en de staatsgreep in Chili gefotografeert, maar ook beroemdheden. Ik hou ontzettend van geschiedenis en portretten, fotografen brengen de geschiedenis tot leven met beelden en die emotie voel je diep. Ja, ik kan niet wachten waar Rotterdam Art Week mij mee naar toe brengt. Spannend! 

Magazine