Kirsten Spuijbroek en Jelmer Noordeman

#ASK Karin van Paassen


Voor de rubriek #ASK stellen we telkens een aantal vragen aan een boeiend persoon die actief is op het gebied van kunst, design & architectuur in Rotterdam. Deze keer richten we onze vragen aan Karin van Paassen, een energieke en gepassioneerde culturele ondernemer zich al enkele decennia inzet voor kunst en cultuur in de stad. Ze ontwikkelt tentoonstellingen en educatieve projecten, waarin uiteenlopende disciplines als design, mode, kunst en architectuur vaak naadloos in elkaar overlopen. Toegankelijkheid staat daarbij centraal. Daarnaast is ze zelf ook actief als ontwerper.  Tijdens Rotterdam Art Week presenteert ze Jewel.Rotterdam, dat ze coördineert vanuit Stichting 10 tégen 1. Maar liefst 30 Rotterdamse sieraadontwerpers en ontwerpers van de opleiding Ad Arts & Crafts, richting sieraadvormgeving van de Hogeschool Rotterdam presenteren, hun collecties.

Kun je iets meer vertellen over wat Jewel.Rotterdam inhoudt?

Toen Rotterdam Art Week groen licht gaf voor het project heb ik ruim dertig sieraadontwerpers benaderd. Rotterdam kent een goede sieradenopleiding, die wilde ik graag beter uitlichten. Het leuke is dat veel van de ontwerpers elkaar nog niet kenden, dus er zijn op die manier echt nieuwe contacten ontstaan. Samen zijn we vervolgens gaan bouwen aan het project. We spreken iedere maand af en er ontstaat op die manier echt een nieuw netwerk en een gesamtkunstwerk, iedereen voelt zich daardoor eigenaar van het project. Je doet het echt met elkaar. Ik ga me ervoor inzetten dat dat netwerk blijft bestaan.

Tijdens OBJECT is er een speciale presentatie te zien die is ontworpen door de designers zelf. Daarnaast produceerden we een video met de jonge Rotterdamse dansers van House of Urban Arts, die geprojecteerd zal worden op het gebouw van Van Lanschot bankiers. Ik wilde echt iets organiseren dat voor iedereen toegankelijk is. We hebben ook een aantal enthousiaste ambassadeurs: zo zal het personeel van het restaurant in Het Depot van Museum Boijmans van Beuningen de hele week sieraden dragen van Rotterdamse ontwerpers. En een raadslid voor D66 draagt maar liefst een jaar lang afwisselend sieraden van lokale makers. We organiseren tijdens Rotterdam Art Week ook een reeks lezingen over sieraden voor de man, in samenwerking met Galerie Phoebus. We vroegen de deelnemende ontwerpers om sieraden te maken voor mannen, al gaven veel van hen aan dat hun sieraden eigenlijk door iedereen gedragen kunnen worden.

Het leuke is dat het zo’n diverse groep aan makers is: van edelstenen tot heel ruig en autonoom. Het is zo’n brede groep aan stijlen en materialen, van plastic tot diamanten, heel interessant. Want ik vind het heel jammer als mensen kunst beschouwen als iets elitairs, terwijl het juist voor iedereen is. Soms zit het zelfs letterlijk heel dicht op de huid: zoals in het geval van sieraden en mode.

Karin van Paassen

Hoe zou je jouw band met de stad Rotterdam beschrijven?

Rotterdam zit in mijn lijf, het is echt mijn stad. Ik heb daar een hele sterke band mee. Dat is een gevoel, maar dat heeft vooral ook heel sterk te maken met het feit dat ik zelf heb meegebouwd aan kunst en cultuur in de stad, ik heb (voor mijn gevoel echt) mijn bijdrage daaraan wel geleverd. Ik werk al sinds eind jaren tachtig in de mode, cultuur en sieradensector, al gebeurde er toen nog niet zoveel op dat vlak. Ik heb altijd geprobeerd om te strijden voor cultuur in brede zin, om het toegankelijk te maken voor iedereen, in alle wijken. Ik probeer ook kinderen daarbij te trekken, want dat neem je je hele leven mee.
En dat is het leuke aan de stad Rotterdam: als je goeie ideeen hebt dan is er op de één of andere manier altijd ruimte voor, de lijntjes zijn heel kort. De kansen liggen open en ik heb echt kansen gekregen om tentoonstellingen te maken en projecten te creëren. Stichtingen als Droom en Daad investeren ook echt in de stad, en zij maken Jewel.Rotterdam ook mede mogelijk. Maar Rotterdammers strijden ook zelf voor hun stad. Denk bijvoorbeeld aan een reeks mecenassen die geld inzamelen om bepaalde buurten hun unieke karakter te laten behouden. Want de ontwikkelingen in de stad gaan razendsnel, zelfs als ik er maar even niet geweest ben dan zijn er alweer dingen veranderd. Niet altijd goed hoor, maar wel heel fascinerend.
Ik ben ook onderdeel van de themagroep Kunst en Cultuur voor D66, waarbij we raadsleden adviseren. Wij weten immers veel beter wat er speelt in de maatschappij. Ik ambieer zelf geen politieke carrière hoor, maar het is wel fijn om de politiek op deze manier te kunnen voeden.

Waar kijk je verder het meest naar uit tijdens de komende editie van Rotterdam Art Week?

Tijdens Rotterdam Art Week ben ik natuurlijk veel aanwezig bij Jewel.Rotterdam, dus ik heb een slimme planning gemaakt waarbij ik vooral de dingen zal gaan bekijken die alleen tijdens die week te zien zijn, met name in het dynamische gebied op loopafstand vanaf OBJECT. Maar ik breng sowieso ook een bezoek aan Art Rotterdam, waar je echt te zien krijgt wat er op dit moment speelt in de kunstwereld. En ik ga zeker ook even kijken bij de Huidenclub. Daarna zal ik de dingen verkennen die langer te zien zullen zijn, zoals Brutus. Ik verheug me er nu al op!

Magazine