Kees de Groot

#ASK: Kees de Groot van TEC ART

Sinds 2014 vindt tijdens Rotterdam Art Week ook TEC ART Festival plaats. Tijdens de Rotterdam Art Week staat de hele stad in het teken van hedendaagse kunst en design en TEC ART voegt daar onder andere rebelse tentoonstellingen, talks en dikke feesten aan toe. Hun programma in WORM is gelinkt aan urgente maatschappelijke ontwikkelingen en verhoudt zich expliciet tot de impact van technologie op onze samenleving, vandaag en in de toekomst. TEC ART bevindt zich op het spannende snijvlak van kunst, creatieve technologie en wetenschap en gaat dieper in op onderwerpen als fake nieuws, kunstmatige intelligentie, de dominantie van grote techbedrijven en robotica. Voor deze editie van #ASK interviewen we Kees de Groot, creative director van TEC ART, over wat we dit jaar mogen verwachten van het festival.

Kun je misschien alvast een tipje van de sluier lichten over wat er dit jaar te zien (en doen) zal zijn tijdens TEC ART? 

De afgesloten Boomgaardstraat naast WORM zal eens te meer worden getransformeerd tot een speelse open air cyberpunk arena, een festivalterrein met robotics, spacey performances, immersieve installaties, optredens, vuur en spektakel. Een oude Sovjethelikopter (die via Rusland in Hongarije belandde en dienst deed als lucht-ambulance en later als sproeihelikopter in de landbouw) fungeert als DJ Booth. De futuristische MadMax Wastelanders van Abacustheater rijden rond. De Move Around Soundsystems feesten op iedere plek. En zoals TEC ART betaamt zit het programma tjokvol games en video-installaties.

In de tentoonstellingszalen van TEC ART is een mix te vinden van internationale topkunst en aanstormend talent. Absoluut hoogtepunt is de game-installatie NEXT SPACE REBELS van Floris Kaayk, winnaar van De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en een Gouden Kalf. Spelers van Next Space Rebels zijn onderdeel van een activistische organisatie die zelf raketten bouwt en de ruimte inschiet om zo een onafhankelijk, vrij internet te waarborgen. Ook niet te missen is THE NEMESIS MACHINE van de Engelse kunstenaar STANZA; een 50m2 grote sculptuur over datacontrole en surveillancetechnologie.

Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van zo’n festival? 

We proberen de deelnemende kunstenaars en het publiek actief te betrekken bij elkaar én ons thema, dit jaar SO FUTURE, from Solarpunk to Metafuck. Hierdoor ontstaan nieuw samenwerkingen en verbindingen. De festivalervaring moet als een organisch geheel voelen, en niet enkel als losstaande programma’s. TEC ART, en ook zusterfestival GOGBOT in Enschede, zijn GESAMTKUNSTWERKEN. Qua productie betekent dit flexibel zijn en in een korte tijd extreem veel opbouwen (en afbouwen). De gehele Boomgaardsstraat wordt binnen een week totaal getransformeerd en onherkenbaar gemaakt.

Hoe zou je jouw band met de stad Rotterdam beschrijven?

Ik vind Rotterdam een fantastische inspirerende stad. Het culturele klimaat, de architectuur, het water, de havens, de schaal, de mensen. Maar vooral ook het oog op de toekomst 🙂

Waar kijk je het meest naar uit tijdens de komende editie van Rotterdam Art Week?

Alle prachtige kunst en de reacties van de bezoekers. Je merkt in die periode echt dat de algehele vibe in de stad compleet in het teken staat van kunst. We hopen wat TEC ART een welkome afwisseling te zijn binnen het complete programma. Met dank aan WORM, Rotterdam Festivals en OCW.

Bekijk hier: Next Space Rebels trailer 

Magazine