#ASK: Erika Vati van Art Index Rotterdam & tourpartner Anne-Marie Ros

De Do-It-Yourself-routes, samengesteld i.s.m. Art Index Rotterdam en de begeleide fysieke kunsttours die Art Index Rotterdam aanbiedt tijdens Rotterdam Art Week zijn een leuke en laagdrempelige manier om op eigen houtje de culturele kant van de stad Rotterdam te ontdekken. Of je nou van mode of fotografie houdt, van street art of van een kijkje achter de schermen in het kunstenaarsatelier: er zit zeker iets tussen voor jou. En je komt daardoor net op plekken waar je in een normale week misschien niet zo snel zou komen. Voor deze editie van #ASK interviewen we Erika Vati (initiatiefnemer/eigenaar van Art Index Rotterdam) en Anne-Marie Ros (Art Index Rotterdam tour-partner).

Jullie zijn natuurlijk insiders als het gaat om kunst, cultuur en design in Rotterdam. Wat wil je de bezoekers van Rotterdam Art Week vooral meegeven? 

Erika: Ik wil bezoekers inspireren om te ontdekken wat Rotterdam te bieden heeft. Ik hoop dat degenen die niet bekend zijn met de stad de rijke collectie aan openbare sculpturen ontdekken en dat ze meer leren over de vele kunstlocaties die er voor zorgen dat de stad het hele jaar door barst van de kunst. De mensen die wél bekend zijn met de stad hoop ik kennis te laten maken met plekken waarvan ze nog niet wisten dat ze bestonden. Omdat Rotterdam Art Week een groot evenement is, is iedereen samen onderdeel van iets bijzonders, en voor bezoekers biedt het een geweldige kans om alle kunstlocaties te bekijken, naast pop-uptentoonstellingen en andere evenementen.

Anne-Marie: En er is dit jaar zo ontzettend veel te doen dat we voor de 2022 editie hebben gekozen om alle Rotterdam Art Week deelnemers te verbinden in 5 Do-It-Yourself-routes. Het biedt de bezoeker een fijn kader om zich te oriënteren en door zo zelf de kunst te volgen verken je ook de stad op een verrassende manier. 

Erika: Deze routes, die bezoekers zelf kunnen lopen, bieden voldoende informatie zodat mensen zich niet verloren voelen, maar ze nemen daardoor wel een route die ze anders niet zo snel zouden nemen. Elke route vertelt een ander verhaal. Voor mij verbinden ze de locaties op dezelfde manier als kunstwerken bij elkaar worden gebracht in een tentoonstelling.

Wat hoop je dat ze ontdekken en waarin hoop je ze te verrassen?

Anne-Marie: ik hoop dat men zich vanuit nieuwsgierigheid laat verrassen door het enorme aanbod aan kunst en design. Tijdens Rotterdam Art Week valt door heel de stad kwaliteit te ontdekken, weg van de gebaande paden.

Erika: Ik hoop dat iedereen inspirerende kunstwerken tegenkomt die een gevoel van vervulling of transformatie bieden. Ik geloof dat kunst over ons en ons leven gaat en dat het met ons mee evolueert. Rotterdam heeft een grote verscheidenheid aan kunstpodia, met voor ieder wat wils. Van hedendaagse schilderkunst tot fotografie, performance en open studio’s, van ’s werelds beste kunstenaars tot het nieuwste opkomende talent, alle kunstvormen zijn aanwezig. Ik wil ook benadrukken dat veel van deze onderdelen speciaal voor Rotterdam Art Week worden gecreëerd: het vormt daarmee een belangrijke gebeurtenis.

Ik wil ook de lokale kunstscène zichtbaarder en toegankelijker maken. Als je het mij vraagt kunnen mensen kunst op een veel persoonlijkere manier ontdekken en beleven. Dat is het doel van de Do-It-Yourself-routes. Door deze routes te volgen kunnen mensen zelf de tijd en snelheid kiezen die bij hen past en kunnen ze zich de stad, en haar kunst, zelf eigen maken. De routes zijn gratis te downloaden op de website van Rotterdam Art Week. Je kunt ze printen als PDF of de route volgen op je telefoon.

Waar ben je zelf het meest door verrast?

Anne-Marie: ik ben verrast door hoe de stad in beweging blijft en door de enorme variatie in het aanbod, met veel jonge kunstenaars en nieuwkomers zoals Depot Boijmans Van Beuningen, Weisbard, Huidenclub, ROOF-A, Brutus, Jungle Gym, Jewel.Rotterdam op Object Rotterdam en de Unity in Diversity art market In Fruitvis. 

Erika: Ik sluit me aan bij Anne-Marie. Het grote aantal tentoonstellingen en evenementen dat wordt aangeboden en de energie van de stad. Dit verbaasde me niet zozeer, maak het maakt wel indruk op me. 

Hoe zou je jouw band met de stad Rotterdam beschrijven? 

Anne-Marie: De kunst bracht mij naar Rotterdam. Door de unieke dynamiek hier is dit eigenlijk de enige stad in Nederland waar ik wil wonen. Altijd in verandering en lekker no-nonsense. Ik had een vliegende start als zelfstandig ondernemer in 1999, met culturele projecten tijdens het culturele hoofdstad jaar. Schreef 10 jaar over de stad om bezoekers wegwijs te maken, totdat we populair werden en ik mijn focus verlegde naar het ontwikkelen van unieke kunsttours voor professionals en een kunstminnend publiek. Vanaf de vijfde editie van Art Index Rotterdam ben ik Erika’s tourpartner. Met specifieke tourconcepten sluiten we aan bij het actuele kunstaanbod, bieden we gasten een platform, brengen we verbinding tijdens kunst- en culturele evenementen en volgen we altijd de publieke kunstcollectie en street-art in de context van de veranderende stad. Het is fijn dat we weten wat er speelt in de stad, dankzij onze eigen kunst-achtergrond, het uitgebreide lokale netwerk en het feit dat we sinds 2018 een structurele rol vervullen in het bieden van een actueel overzicht aan hedendaagse kunst in Rotterdam, plus de verbinding door mijn kunsttours. Ik gebruik de stad als mijn canvas en met een aansprekend touraanbod kleur ik deze steeds weer in met kunstbelevingen voor een brede doelgroep. Op aanvraag lever ik maatwerk aan tours, routes, kunstwandelingen, zoals voor de Rotterdam Art Week maar ook voor privépersonen en groepen. 

Erika: Ik ben een paar jaar geleden naar Rotterdam verhuisd en ik beschouw de stad nu als mijn thuis. Mijn relatie met de stad begon met Art Index. Dat kwam voort uit een persoonlijke behoefte om een centraal platform te hebben dat zich richt op de hedendaagse kunstscene in Rotterdam. Ik ontdekte dat veel mensen dat verlangen deelden. Sindsdien groeit Art Index. Tegenwoordig is het niet alleen een lijst; we organiseren ook activiteiten en evenementen en we hebben sinds 2020 een online magazine met interviews en videoreviews. Ik ben getuige geweest van de snelle veranderingen in het stadsbeeld en de kunstscene en ik heb het gevoel dat ik deze veranderingen actief meemaak, waardoor mijn relatie met deze stad nog sterker wordt. Ik zet me in om een dieper begrip van en plezier voor hedendaagse kunst te bevorderen, door de Rotterdamse kunstscene in dialoog te plaatsen en de aandacht te vestigen op lokale tentoonstellingen, kunstenaars, curatoren en hun werk. Ik probeer een stem te geven aan de actieve deelnemers van deze kunstscene, zodat het publiek hen kan leren kennen en hun initiatieven en passies kan begrijpen.

Waar kijk je het meest naar uit tijdens de komende editie van Rotterdam Art Week? 

Anne-Marie: Het is altijd opwindend als de stad bruist door de kunst. Inspiratie opdoen, netwerken, mezelf verrassen door nieuwe dingen te ontdekken en anderen deelgenoot te maken van mijn eigen enthousiasme hoort absoluut bij deze periode. Naast Art Rotterdam en Object Rotterdam — altijd mijn pijlers tijdens Rotterdam Art Week — zal ik zelf ook alle vijf de routes doen, om mezelf te laten verrassen door plekken waar ik niet vaak kom. Ik ben benieuwd naar de groepsshows en open studio’s. Naar Weisbard en ROOF-A. The New Current in Brainpark en PB3. Studio Seine en A Tale of a Tub, beiden verstopt in West. Het programma in Garage Rotterdam, het Steurgebouw,  HI.M, Het Nieuwe Instituut, Fruitvis, de Kunsthal, het Keilepand en uiteraard Kunstavond XL. En naar hoe de Kunst&Poetry koppels dit jaar uitpakt met originele kunst op verschillende locaties op de Wilhelminapier, Katendrecht en Afrikaanderwijk. 

Erika: Naast Art Rotterdam wil ik ook graag een aantal tentoonstellingen uitlichten die openen tijdens Rotterdam Art Week. Denk aan de tentoonstelling van Simon Keizer, de artist in residence van de Hamburger Community in Roodkapje. Daar kun je het helende potentieel van kunst ontdekken, dat bovendien iedere dag anders zal zijn. Ik kijk ook uit naar het programma bij STEUR. Een spannende selectie aan kunstenaars maakt een gezamenlijke presentatie en in de grote zaal toveren twee internationaal erkende bewoners van het M4H-gebied, ontwerper Sabine Marcelis en kunstenaar Joep van Lieshout, de plek om tot een surrealistische speeltuin. Tot slot wil ik de immer boeiende audiovisuele kunsten van The New Current onder de aandacht brengen. Hun missie sluit naadloos aan bij de onze: goede kunst onder de aandacht brengen en kansen creëren voor jong talent. Als insider vind ik het belangrijk om de presentatie van Open Studio Borgerstraat te noemen, met meer dan 100 speciaal voor Rotterdam Art Week gemaakte posters over het voortdurende debat over het gebrek aan studioruimte in Rotterdam. 

Anne-Marie: Ik heb ook zin om samen met Erika, voor het 3e jaar als Art Index team, de gratis Meet Rotterdam tours te verzorgen tijdens Rotterdam Art Week. Op vrijdag 19 mei om 11 uur de Meet Rotterdam @ Art Rotterdam tour en op zaterdag 21 mei om 15 uur de Meet Rotterdam @ Object Rotterdam tour. Het is voor mij bijzonder omdat wij deze tours samen vormgeven. We tillen als het ware de Rotterdamse laag aan galeries, kunstenaars en makers op. Door deze focus ontstaan er vanzelf thema’s, die zelfs ons steeds weer verrassen. Het is een mooie manier om op informele wijze kennis te maken met ons als team, de kunstscene en kunst & design in Rotterdam. 

Fotograaf: Wilfried Lentz | tentoonstelling “Urgent” van Michael Portnoy | Rotterdam, feb 2020

Tip

Heb je geen zin om zelf op pad te gaan? Boek dan een ticket voor één van de begeleide Art Index Rotterdam rondleidingen. Aanmelden kan per email op [email protected].

• De Museum Park Art Walk op zaterdag 21 mei van 10:30 – 12:00/30 uur. Een ‘quick start’ met o.a. een rondje op het dak van Depot Boijmans Van Beuningen, een Kunsthal minitour in Calder Now! en ontmoet de parkbegrenzers Huis van de Fotografie en Weisbard.

• First Steps Art Walk op zondag 22 mei van 10:00 – 12:00/30. Een originele kijk op de stad door de kunst te volgen op zoek naar de oorsprong van Rotterdam. Een wandeling vol geschiedenis, kunst op straat en architectuur. Deze sluit aan bij Do-It-Yourself-route 3: Centrum/Noord/Oost. 

Magazine