Houcem Bellakoud

#ASK: Houcem Bellakoud

Op 21 en 22 mei presenteert Unity in Diversity (UID) de Art Market, waarin kunstenaars, young creatives, fotografen en muzikanten een podium krijgen. Je komt hier in aanraking met verschillende soorten kunst, die bovendien te koop is, dus misschien ga jij wel naar huis met iets heel bijzonders. Denk aan fotografie, digital art, multimediakunst, schilderijen, houtskoolportretten en nog veel meer. Op de Art Market vind je betaalbare kunst van toonaangevende en beginnende kunstenaars. Speciaal voor kinderen van 8 tot 17 jaar worden er bovendien kunstzinnige workshops georganiseerd in schilderen en Spoken Word. Een DJ zorgt voor sfeer en er zal ook live muziek gespeeld worden. Voor deze editie van #ASK stellen we een aantal vragen aan Houcem Bellakoud, die samen met Jeanthalou Haynes Unity in Diversity oprichtte.

Kun je ons iets meer vertellen over wat de bezoekers van Rotterdam Art Week te wachten staat? 
Een multiculturele bruisende kunstmarkt, binnen en buiten, met een zandbar waar zij kunnen genieten van het podiumprogramma. Een kunstmarkt waar bezoekers de gelegenheid hebben om kennis te maken met inspirerende creatives. Creatieve mensen die open staan om de bezoekers iets te leren over hun kunstwerken, cultuur en zo hopelijk de liefde voor kunst te vergroten. 

De visie van Unity in Diversity is gericht op diversiteit en verbinding. Rotterdam is een veelzijdige stad met een grote diversiteit aan bewoners, en wij hopen dit te weerspiegelen tijdens de kunstmarkt. Zo hebben onze kunstenaars diverse achtergronden: van Suriname, Turkije, Chili, Zuid-Afrika tot Marokko en verder. Voor deze eerste editie van de Art Market starten wij met 33 verschillende kunstenaar die betaalbare kunst verkopen. 

Een quote van Leni Kae die mij over dit onderwerp inspireert is: “Art inspires us to visit the concept of ‘unity’ and see ourselves as part of a bigger universe.”

Houcem Bellakoud

Wat mogen ze volgens jou absoluut niet missen?
De live painting shows, de zine workshop, DIY elementen en mogelijk zijn er ook 2 mini veilingen per dag. 

Bezoekers kunnen tijdens het struinen over de markt een kijkje nemen bij de diverse live painting shows van Kénisha Dors, Charnele Carbiere, Hotegni Dansou en Tedsky. Tevens kan je op zaterdag een mooie henna tattoo laten zetten op je hand door onze creative Souhaila. 

De veilingen hangen af van de kinderen die zich aangemeld hebben voor de schilderworkshop die verzorgd worden door Browns Art House. Het idee is namelijk dat hun kustwerken naderhand geveild worden zodat zij de full experience hebben van een kunstenaar. De kinderen beslissen echter zelf of zij de uitdaging aangaan om het te koop aan te bieden of toch het kunstwerk zelf te houden. 

Kunst heeft best een hoogdrempelig imago, veel mensen denken — onterecht — dat zij zich geen kunst kunnen veroorloven binnen hun budget, terwijl je voor een paar tientjes al iets heel speciaals in handen kunt hebben. Welke vooroordelen hoop jij dat bezoekers van de Art Market overwinnen?
Leuk dat je dit vraagt, want wij hopen inderdaad de vooroordelen te overwinnen dat kunst onbetaalbaar is, dat kunst alleen voor de elite is. Kunst is voor iedereen en is beschikbaar in alle vormen en prijsklassen. 

Voor deze Art Market hebben wij een selectie gemaakt van multiculturele kunstenaars die kunst verkopen van €10 tot €300. Wij hebben deze prijsklasse bewust gekozen om te laten zien dat het echt mogelijk is om mooie, inspirerende en toffe kunstwerken te scoren binnen elk budget.

Wij hopen hiermee een eyeopener te zijn dat iedereen kunst kan veroorloven. Bovendien hopen wij dat er nieuwe makers geboren worden die door dit evenement geïnspireerd zijn geraakt om ook hun creativiteit te uiten door middel van kunst.

Hoe zou je jouw band met de stad Rotterdam beschrijven? 
Ik ben geboren en getogen in het schitterende Tunesië waar ik veel tijd doorbracht bij mijn grootouders: mijn opa, een donkere man, en mijn oma, in de volksmond een ‘ginger’. Voor Tunesische begrippen hebben mijn grootouders zeer uitzonderlijke uiterlijke kenmerken. Kenmerken die ervoor gezorgd hebben dat zij allebei barrières hebben moeten doorbreken in mijn hometown Menzel Bourguiba. 

De levensverhalen en visie van mijn grootouders hebben ervoor gezorgd dat ik vandaag de dag open-minded ben en respect heb voor ieders identiteit. Deze mindset zorgde ervoor dat ik nieuwsgierig werd naar de wereld buiten Tunesië. In juni 2013 heb ik mijn hart gevolgd naar Rotterdam, op zoek naar de liefde. Tot mijn verbazing werd ik verliefd op een stad en haar diverse inwoners. 

Inmiddels is Rotterdam echt mijn thuis. Iedereen kan hier zijn wie zij willen zijn. De Rotterdamse multiculturele samenleving inspireerde mij om fotograaf en cultureel ondernemer te worden. Mijn doel is om mensen bij elkaar te brengen en liefde te verspreiden door middel van culturele projecten, events en kunst. 

Mijn favoriete quote om te zeggen is: De universele schoonheid ligt in de diversiteit van de wereldbevolking. 

Naar welke 3 andere events kijk je het meest uit tijdens de komende editie van Rotterdam Art Week 2022? 

  • Rotterdam Photo 2022
  • Tante Nino | Face Your Fears
  • Het Ontwerp van het Sociale in het Nieuwe Instituut

Als fotograaf ben ik uiteraard benieuwd naar wat ik bij Rotterdam Photo 2022 kan zien en leren. Het bezoeken van foto expo’s is onderdeel van mijn ontwikkeling. De andere events spreken mij aan vanwege het culturele en sociale aspect dat zij belichten. 

Als ik zelf geen event zou organiseren dan zou ik meerdere event bezoeken; dat doen Jeanthalou en ik namelijk elk jaar. Dit jaar gaat dat niet lukken, maar wij zijn dankbaar dat wij onderdeel mogen zijn van Rotterdam Art Week. Jeanthalou en ik wensen iedereen heel veel succes en vooral plezier. Unity in Diversity!

Magazine