Team The New Current: Inger van Beek, Sophie de Vos, Yvonne de Jong. Fotografie: Nicoline Rodenburg
In gesprek met… Sophie de Vos
Zij startte drie jaar geleden samen met Yvonne de Jong The New Current; een platform voor getalenteerde jonge kunstenaars. Maar The New Current gaat verder dan alleen het presenteren van kunstwerken en richt zich -naar eigen zeggen- op het openen van de kunstwereld voor een nieuwe generatie.
Tijdens de komende Rotterdam Art Week is TNC weer gevestigd in de voormalige, inpandige parkeergarage van de Spaanse Kubus aan de Vlaardingweg. Maar wat was eigenlijk de ambitie toen ze startten in 2016? Hoe vergaat het ze nu (begin november 2020), tijdens de gedeeltelijke lockdown? Hoe gaan ze te werk en wat kunnen we komende editie verwachten?
Met welke ambitie startten jullie The New Current?
In 2015 studeerde ik af aan de ArtEZ, in de richting Fine Art. Ik kende Yvonne de Jong, in 2014 afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie en oprichter van Root Gallery in Rotterdam; een galerie en tentoonstellingsruimte voor jonge kunstenaars. We deelden de mening dat er zoveel mooie plekken in Rotterdam zijn waar je kunst kunt tonen. En dat er zoveel net afgestudeerde kunstenaars zijn met mooie installaties maar zonder expositieruimte. Want als je niet door een galerie wordt vertegenwoordigd, is het lastig als kunstenaar je werk te tonen. Met die gedachte zijn we in 2016 gestart met The New Current.
Jullie bieden jonge kunstenaars dus een podium, of bieden jullie hen nog meer?
The New Current is inderdaad een Rotterdams platform voor artiesten aan het begin van hun carrière. We brengen jaarlijks een thematentoonstelling uit met uitsluitend werken van kunstenaars die niet langer dan vijf jaar geleden afstudeerden. Met een aanvullend programma rondom netwerkuitbreiding, toetreding tot de markt en professionele ontwikkeling speelt The New Current in op de huidige situatie binnen de kunstmarkt. Want de overheersing van grote galeries en kunstbeurzen zorgt voor een moeilijke positie voor beginnende kunstenaars die hieraan willen meedoen. Met de bijkomende ondergang van kleinere kunstruimtes die zich richten op experimentele presentaties, wordt het voor jonge talenten nog uitdagender om zichzelf te ontwikkelen, te presenteren en te bewijzen. Met The New Current willen we jonge en veelbelovende artiesten dan ook een nieuw, broodnodig platform bieden.
Jullie eerste presentatie tijdens de Rotterdam Art Week was in 2019, in de Cruise Terminal, aan de Wilhelminakade. Nu vindt de tentoonstelling voor de tweede keer plaatst in de Spaanse Polder. Beter?
Onze allereerste presentatie in 2016 vond plaats in Kralingen, tijdens Kunstroute Kralingen-Crooswijk, met 200m2. We deden in 2019 voor het eerst mee met de Art Week, dat was inderdaad in de Cruise Terminal, met een gezamenlijke presentatie van 800m2. Een mooie plek maar inmiddels -in de voormalige parkeergarage in de Spaanse kubus- hebben we veel meer ruimte tot onze beschikking; zo’n 2000 meter. En dat geeft letterlijk ruimte voor de installaties. We kunnen tegen kunstenaars dan ook zeggen: “denk maar groot”. De ruimte in de voormalige parkeergarage past ons dan ook perfect.
Hoe bereiden jullie de tentoonstelling voor, in de huidige coronaperiode?
Normaal gezien gaan we naar uiteenlopende afstudeerexposities. We hebben inmiddels een groot netwerk van wisselende commissies die jonge, al dan niet net-afgestudeerde, kunstenaars aandragen. Dat netwerk is heel fijn, enorm belangrijk ook. Yvonne en ik zijn beide curator van de tentoonstelling; Inger is projectcoördinator en zorgt voor de structuur, ook heel wezenlijk.
In de afgelopen maanden, tijdens de corona-periode, zijn er minder afstudeerexposities geweest, gelukkig wel onder meer die van de Rietveld en HKU. Het blijft zo belangrijk om kunst te zien en te ervaren. Vandaar dat we ook zo blij zijn dat we tijdens de Rotterdam Art Week The New Current presentatie kunnen neerzetten!
Wat verwacht je van de komende Rotterdam Art Week editie?
We gaan er hoopvol vanuit, dat we er met z’n allen begin februari weer op uit kunnen, na de huidige, gedeeltelijke lockdown. Wij zitten nu (november 2020, red) nog midden in de selectieprocedure van de deelnemende kunstenaars. We worden weer heel blij van het niveau en de kunstenaarspresentaties voor de komende editie van The New Current.
Wij kunnen TNC volledig corona-proof organiseren en ik verwacht dan ook eigenlijk een heel goede editie, met bezoekers die écht voor de kunst komen. Als we iets mogen concluderen in deze tijd; dat mensen zo enorm graag kunst en cultuur beleven. Aan de andere kant zien we bij de kunstenaars ook een enorme behoefte om hun werk te presenteren. Er staan momenteel zoveel kunstenaarsprojecten on hold, echt vreselijk. Ik verwacht dan ook nog meer dan voorheen die festivalsfeer; kunstenaars die gezamenlijk, in positieve energie een prachtige presentatie gaan neerzetten! Ik hoop het echt want we gunnen het de kunstenaars zo enorm.
Magazine
#ASK: Tim Wes
Tijdens Rotterdam Art Week onthulde kunstenaar Tim Wes het kunstwerk Born in the Mirror Hour in een samenwerking met CUPRA, het automerk dat onlangs de 100% elektrische Born lanceerde. CUPRA...
Lees meer
Sculpture Park:
Nieuw onderdeel van Art Rotterdam benadrukt band met de stad
Rotterdam heeft een internationaal unieke collectie van meer dan 50 grote publieke kunstwerken op belangrijke...
Lees meer
#ASK: Fela Donker van het Kunstenaarsbal
Klaar voor een uniek feest waarin beeldende kunst, fotografie, performance, theater, audiovisuele kunst en muziek...
Lees meer
Uitgelicht: M4H tijdens Rotterdam Art Week
Neem tijdens Rotterdam Art Week zeker ook een kijkje in het dynamische Merwe Vierhavensgebied, dat zijn naam dankt aan de vier havens die je in deze buurt vindt. Naast klassiekers...
Lees meer
#ASK: Tom Barman
Op dinsdag 17 mei om 17.00 opent in Rotterdam een spannende solotentoonstelling van de Vlaamse muzikant, regisseur en fotograaf Tom Barman. De opening vormt meteen het startschot voor de nieuw...
Lees meer
Rotterdam Art Week 2022 Review
Terugblik Rotterdam Art Week 2022
...
Lees meer
#ASK: Marten van Middelkoop & Joost Dingemans van Plasticiet
Plastic heeft onterecht een slechte reputatie, mede omdat veel mensen eerder aan biologisch katoen en afbreekbaar materiaal denken als we het hebben over duurzame materialen. Maar dan gaan we voorbij...
Lees meer
#ASK Lobke Broos
Rotterdam is weer een culturele hotspot rijker. Lobke Broos, die twintig jaar werkervaring opdeed in...
Lees meer
#ASK: Johannes Langkamp
Misschien heb je het innovatieve werk van de Duitse kunstenaar Johannes Langkamp al gezien in...
Lees meer